Citron- och marängpaj
En lätt och syrlig paj som passar utmärkt till kvällsfikat eller som en lätt efterrätt eftersom det syrliga i pajen ger en frisk smak. Vill man ha bort det söta är det bara att utesluta marängen. Men samtidigt är det syrliga och söta en härlig kombination!
Pajskal:
3-3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker
150g margarin
1 ägg
*Blanda alla ingredienser till en fast deg och låt stå i kylen i minst 30min för att vila.
*För grädda den sedan i en pajform mitt i ugnen i 15-20 min i 225C. Låt den svalna.
Citronkräm:
3 dl vatten
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
4 msk majsstärkelse (Maizena)
5 msk färskpressad citron (ca 2 citroner)
3 äggulor
2 msk margarin
*Blanda vatten, socker, majsstärkelse och pressad citron i en kastrull. Rör medan det kokar upp. Tag kastrullen från värmen.
*Skilj på äggens gulor och vitor. rör ner gulorna i krämen, låt det skjuda upp under omrörning men inte koka!
*Blanda i margarinet, låt krämen svalna en aning och häll den sedan i pajskalet.
Maräng:
3 äggvitor
3 äggvitor
1 1/2 - 2 dl socker
*Vispa vitorna till hårt skumm och tillsätt sedan hälften av sockret och vispa till en ganska styf smet. Häll i resten av sockret, marängen är klar när du kan vända upp och ner på skålen utan att det ramlar ut.
*Bred ut marängen över citronkrämen och grädda i 175C tills marängen fått lite färg.
Lycka till!
Kommentarer
Trackback